In Februari 2020 waren de eerste tests voor Google vacatures in Nederland, Google for Jobs. Sinds Augustus 2020 is Google for Jobs eindelijk live. Inmiddels biedt Google for Jobs al een tijdje de mogelijkheid om vacatures te plaatsen en op te zoeken.  Maar wat is het precies, en wat zijn de voordelen? Google for Jobs is niet alleen interessant voor werkzoekenden, maar juist ook voor organisaties die op zoek zijn naar de meest geschikte kandidaat voor een functie binnen de organisatie!

Over Google for Jobs

Google for Jobs is een gratis vacaturebank van Google. Deze wordt op Google vertoond op dezelfde manier als Google Flights, Google Shopping en Google Translate. 

Vacatures worden op Google for Jobs vertoond door middel van structured data. Deze ‘stukjes code’ laat Google precies de nodige details van je vacature zien om hem te plaatsen. De structured data bestaat uit 8 vereisten;

 1. Publicatiedatum; wanneer is de vacature geplaatst
 2. Omschrijving van de vacature; denk hierbij aan werkzaamheden, verantwoordelijkheden etc. 
 3. Werkgever / bedrijfsnaam
 4. Locatie
 5. Functienaam;
 6. Einddatum

 Voor een maximale ‘score’ van je vacature kun je de volgende twee punten ook nog benoemen in de structured data:

 1. Basissalaris
 2. Soort dienstverband; denk hierbij aan fulltime, parttime, stage of vrijwilligerswerk

Het inzetten van Google for Jobs

Google for Jobs kan een enorme kans zijn voor bedrijven die hun vacatures gezien willen laten worden. Voorheen kon het best lastig zijn om je vacature op de eerste pagina van Google te vertonen. Dit kwam voornamelijk door de dominantie (advertenties van) vacaturesites als Indeed, nationale vacaturebank en LinkedIn. 

Door Google for Jobs is het iets gemakkelijker om je vacature te vertonen, alle vacatures staan nu op een plek. Volgens een onderzoek van Careerbuilders is dit nu net de plek waar 73% van werkzoekenden hun zoektocht beginnen.

Daarnaast is Google for Jobs een aparte widget in Google Analytics. Hierdoor kun je gemakkelijk onderscheid maken tussen het Google Jobs verkeer en het organische Google vereer. Daarnaast kun je ook het aantal kliks en vertoningen zien in Google Search Console.

Google vacatures
Google vacatures

Kwaliteit van vacature

Google controleert automatisch of de vacature van voldoende kwaliteit is. Er zijn meerdere factoren die bij publiceren van de vacature bepalen of de vacature van gewenste kwaliteit is. Allereerst, wordt er gekeken of de vacature wel voldoet aan de eerder genoemde 8 vereisten. Er wordt echter ook gekeken of de vacature van goede kwaliteit is nadat deze gepubliceerd is. Google meet de gemiddelde tijdsduur dat bezoekers op de vacaturepagina blijven. Als deze tijdsduur lang genoeg is, ervaart Google dit als positief voor de vacature. Ook wordt er gekeken hoe vaak er wordt doorgeklikt op de vacature. Als dit aantal hoog ligt betekent dit dat de vacature goed aansluit op de zoekwoorden of dat de vacature op aantrekkelijke wijze geschreven is.

Google vacatures

Waarom Google for Jobs interessant is

Begin 2020 waren er per 100 werklozen 82 vacatures beschikbaar. Dit klinkt misschien positief, maar het doel is natuurlijk om zoveel mogelijk reacties te ontvangen op een vacature. Wanneer Google for Jobs ingezet wordt kan dit leiden tot nog meer reacties. Hoe meer mensen reageren op een vacature, hoe groter de kans dat een organisatie iemand vindt die perfect geschikt is voor invulling van de vacature. Met Google for Jobs kan een organisatie zichzelf als het ware in een luxere positie brengen. Welke organisatie wilt nou niet meer sollicitanten hebben om uit te kiezen?  

Ook zonder opleiding

Google for Jobs biedt ook de mogelijkheid om vacatures te filteren op opleiding. Dit geeft mensen zonder opleiding meer kans om een baan te vinden die bij hun past. Bovendien zorgt het ervoor dat organisaties die  ook mensen in dienst nemen zonder opleiding, sneller de vacature kunnen invullen. In de onderstaande Gif is te zien hoe dit in werking gaat.

Google vacatures

Jouw vacatures op Google for Jobs zetten?

Het aantal vertoningen van je vacature hangt voornamelijk af van de optimalisatie. Met zoekmachine optimalisatie (SEO) kunnen wij jouw organisatie helpen om vacatures in Google for Jobs optimaal in te zetten. Wil je meer informatie over Zoekmachine Optimalisatie (SEO) of erachter komen hoe wij jouw organisatie kunnen helpen? Neem dan contact met ons op!

Download Whitepaper

Wil je weten hoe jouw organisatie kan groeien door middel van een optimale online marketing strategie? Download dan het Groeiplan van MondoMarketing!

  Ik ga er mee akkoord dat mijn naam en e-mailadres wordt gebruikt om de downloads en nieuwsbrieven te kunnen ontvangen.

  MondoMarketing verstuurt maximaal 1 keer per maand een nieuwsbrief. Vanuit de nieuwsbrief kunt u zich ten alle tijden weer afmelden.