Social media gebruik en gedrag onder jongeren: Hoe speel je als online marketeer in op deze trends?

De combinatie van meerdere schermen en een korte spanningsboog vormt het stereotype dat ‘jongeren’ wordt genoemd. Uiteraard zijn er nog veel meer aspecten die deze doelgroep maken tot wie ze zijn. Ervaringen, personalisatie en merkbinding zijn zwaarwegende factoren binnen het social media gebruik onder jongeren. In dit blog lees je eerst over de kernwaardes en trends, vervolgens over hoe je jouw marketingstrategie kunt aanpassen om relevant te blijven voor deze jonge consumenten.

Populaire social media en opkomende trends

Een belangrijk onderdeel van deze veranderingen is de rol van sociale media in hun dagelijks leven. Deze platforms bepalen niet alleen hoe jongeren (15-35 jaar) communiceren, maar ook hoe zij nieuwe dingen ontdekken en verbindingen maken. WhatsApp blijft de onbetwiste kampioen onder de sociale media-apps (93% gebruikers onder jongeren). Instagram volgt hier dicht achter met 85% gebruikers, wat interessant kan zijn voor visuele content en advertenties. Terwijl YouTube met 84% en Snapchat met 59% gebruikers ook populair zijn, is TikTok de nieuwe ster aan de hemel, met razendsnelle groei van 9% naar 45% tussen 2020 en 2023. Verder heeft X (voorheen Twitter) met 27% ook terrein gewonnen ten opzichte van het jongeren onderzoek 2021.

Facebook heeft nog steeds een zeer respectabele positie binnen deze doelgroep, maar heeft een kleine terugloop naar 58% gebruikers, waar dit in 2022 nog 66% was. Jongeren zoeken naar nieuwe platforms, zoals BeReal, die een meer authentieke kijk op het leven biedt. Over het algemeen besteden jongeren gemiddeld vier uur per dag aan social media en bijna vijf uur aan hun mobiele telefoon. Waarbij de schermtijd het hoogst is onder de jongere groep (15-21).

Privacy is de nieuwe luxe
Door de populariteit van socialmedia kanalen, hechten jongeren steeds meer waarde aan hun online privacy. Maar hoewel ze zich zorgen maken, nemen ze vaak onvoldoende maatregelen. 

Ongeveer 10% van de jongeren maakt zich veel zorgen over online privacy, terwijl 65% zich hier enigszins druk om maakt. Gemiddeld beoordelen jongeren het belang van online privacy met een 7,2. Op het gebied van  maatregelen gebruikt 37% een adblocker of privémodus, 25% een cookieblocker en 20% een VPN. Vrouwen nemen minder vaak maatregelen en weten vaak niet of ze een adblocker hebben. Een kwart van de jongeren deelt gegevens voor gerichte advertenties, waarbij mannen vaker bereid zijn dit te doen dan vrouwen. Tot slot accepteert de helft van de jongeren automatisch cookies.

social media gebruik

De wereld van jongeren is in rap tempo aan het veranderen

Naast het verlangen aan online privacy hebben jongeren ook veel andere normen en waarden. Waar eerdere generaties vooral streefden naar materiële rijkdom en een succesvolle carrière, hechten de jongeren van nu meer waarde aan persoonlijke groei, zingeving en duurzaamheid. Geluk, tijd met familie en vrienden en een gezonde levensstijl zijn de nieuwe maatstaven. Jongeren zoeken tegenwoordig naar producten en diensten die aansluiten bij hun waarden en die een positieve impact hebben op de wereld.

De financiële situatie van jongeren is complex

Hoewel een deel van de jongeren een behoorlijk aantal uren werkt, worstelen velen met het rondkomen. Vooral de oudere jongeren, die vaak hogere vaste lasten hebben, geven aan dat het geld niet altijd rondkomt. Opvallend is dat jongeren steeds vaker op zoek gaan naar creatieve manieren om te besparen, zoals het verlagen van de verwarming of het korter douchen. Ondanks de hoge inflatie en de oproepen van vakbonden krijgen veel jongeren geen of nauwelijks salarisverhoging. Logischerwijze vormt dit een complexe situatie onder deze groep.

Spaargedrag

Verder blijft sparen ook een belangrijk financieel thema onder jongeren. Hoewel een aanzienlijk deel graag een eigen huis wil, wordt dit door de huidige markt als onhaalbaar ervaren. Sparen voor dure investeringen blijkt dus lastig, zeker voor de oudere jongeren die vaak al met andere financiële verplichtingen zitten. De jongste generatie lijkt meer te investeren in cryptocurrencies, al lijkt de interesse hierin alweer af te nemen.

Merkgedrag

Voor jongeren is het kopen van een product meer dan alleen een transactie. Het gaat om het creëren van een bepaalde identiteit en het ervaren van positieve emoties. Hoewel de prijs een belangrijke factor is, weegt het gevoel dat een product geeft vaak zwaarder. Merken die erin slagen om een emotionele connectie met jongeren op te bouwen, hebben een grote kans om succesvol te zijn.

AI onder jongeren

De jongere generatie is opgegroeid met technologie en ziet AI als een integraal onderdeel van hun toekomst. Hoewel ze zich zorgen maken over de mogelijke negatieve gevolgen, zoals werkloosheid en privacy-schendingen, zijn ze over het algemeen positief over de mogelijkheden die AI biedt. Het is duidelijk dat AI een grote impact zal hebben op de manier waarop we leven en werken.

De schaduwkant van social media

Ondanks de vele voordelen van social media gebruik, bestaat er ook een keerzijde. Online misdragingen zoals catfishing, cyberbullying en online shaming zijn spijtig genoeg alledaagse zaken geworden. Hoewel jongeren zich steeds bewuster worden van deze gevaren, zijn er nog steeds veel slachtoffers. De impact op het mentale welzijn van jongeren kan groot zijn: van eenzame gevoelens en onzekerheid tot ernstige depressies.

De invloed van social media op het welzijn van jongeren blijft een punt van aandacht. Hoewel de meeste jongeren positieve ervaringen hebben met social media, geeft 30% aan zich weleens onzeker, verdrietig of depressief te voelen na het gebruik van zulke platformen. Daarnaast overweegt een kwart van de jongeren om volledig te stoppen met hun social media gebruik. Er is ook een trend richting belangst, waarbij jongeren de voorkeur geven aan tekstberichten boven bellen omdat ze minder comfortabel zijn met mondelinge communicatie.

Gezondheid onder jongeren

Het blijkt dat jongeren tegenwoordig steeds minder tevreden zijn over hun gezondheid. Dit gaat gepaard met een stijgend aantal jongeren dat zichzelf verslaafd acht aan verschillende zaken, van gamen en social media gebruik tot alcohol en seksuele activiteiten.

Verslaving en mentale gezondheid

De combinatie van een toenemende afhankelijkheid van social media en een afname van de algemene gezondheid roept vragen op over het mentale welzijn van jongeren. Het is duidelijk dat er een verband bestaat tussen overmatig gebruik van digitale media en een verhoogd risico op verslavingen en mentale gezondheidsproblemen.

De evolutie van advertising en de veranderende wensen van jongeren

Hoewel traditionele reclamevormen zoals print- en buitenreclame nog steeds relatief positief worden ontvangen, is het geduld van jongeren voor online advertenties snel op. Gesponsorde content en advertenties op social media worden vaak als storend ervaren. De effectiviteit van influencer marketing is een dubbelzinnig verhaal. Hoewel influencers veel invloed hebben, kan hun content ook irritant overkomen als deze niet authentiek of relevant is. Daarnaast vinden ze het vervelend als een reclame opdringerig is of te vaak wordt herhaald. Het lijkt erop dat de kracht van herhaling bij jongeren niet werkt. Dit betekent dat jongeren op een andere manier bereikt moeten worden.

Hoe bereik je deze jonge generatie efficiënt als marketeer?

Om effectief jongeren te kunnen bereiken, is het belangrijk dat marketeers zich richten op wat deze doelgroep belangrijk vindt: authenticiteit, duurzaamheid, sociale verantwoordelijkheid en respect voor privacy. Jongeren zijn kritisch en haken snel af bij merken die oppervlakkig of opdringerig overkomen. Daarom werken korte, krachtige advertenties het beste, vooral wanneer subtiele herhaling wordt toegepast met variaties die de boodschap fris en vertrouwd houden.

Samenwerkingen met influencers die een oprechte band hebben met hun volgers, maken een merk geloofwaardig en herkenbaar. Daarnaast helpt gepersonaliseerde content, gebaseerd op data, om de boodschap relevanter te maken. Het vertellen van emotioneel aansprekende verhalen is een krachtige manier om jongeren niet alleen te bereiken, maar ook om ze te binden. Verder is het belangrijk om innovatie en toegankelijkheid centraal te stellen door nieuwe platforms te verkennen en communicatie eenvoudig en prettig te maken. Jongeren verwachten meer dan producten alleen: ze zoeken merken die bijdragen aan een betere wereld en die een gevoel van gemeenschap en verbinding creëren. Dus als marketeer is één ding zeker: de wereld van social media is in constante beweging. Om relevant te blijven, moet je meebewegen met deze trends. 

Checklist voor marketeers:

  1. Maak gebruik van korte, krachtige video’s: Communiceer snel en pakkend om de aandacht vast te houden.
  2. Werk samen met authentieke influencers: Kies influencers die echt bij je merk passen en een sterke band hebben met hun volgers.
  3. Gebruik gepersonaliseerde content: Zet data in om boodschappen af te stemmen op de specifieke interesses vanje doelgroep.
  4. Vertel emotionele verhalen: Creëer content die inspireert en jongeren emotioneel raakt.
  5. Toon maatschappelijke betrokkenheid: Laat zien dat je merk duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid serieus neemt.
  6. Respecteer privacy: Zorg dat je volledig transparant bent over hoe je data gebruikt en houd je aan de regelgeving.
  7. Verken nieuwe social media-platforms: Zoek naar nieuwe groeiende platforms waar je doelgroep actief op is en pas je strategie daarop aan.
  8. Denk creatief en innovatief: Verfris je aanpak en gebruik nieuwe methoden om op te vallen.
  9. Bied toegankelijke communicatie opties: Kies voor kanalen zoals tekst of chat, in plaats van telefoongesprekken of videobellen.

social media gebruik

Door in te spelen op de unieke behoeften en waarden van jongeren, kun je als merk een sterke, duurzame band creëren. Is jouw marketingstrategie al klaar voor deze generatie?
Voor meer informatie over social media gebruik onder jongeren kun je naar Wayne Parker Kent.

Ook jongeren succesvol bereiken!

Als Digital Marketing Bureau is MondoMarketing gespecialiseerd in Social Media Advertising. Wij zorgen ervoor dat de juiste campagne, op het juiste kanaal, op de juiste manier ingezet wordt om zo jouw doelgroep beter te bereiken en de beste resultaten te behalen. Wil je meer informatie over Social Media Advertising of erachter komen hoe een Social Media Advertising jouw organisatie kan helpen om jongeren te bereiken? Neem dan contact met ons op!

Foto van Joris Stoltenkamp
Joris Stoltenkamp

Meer artikelen

Download nu gratis ons Groeiplan voor online succes!

Al meer dan 250 keer aangevraagd.

MondoMarketing verstuurt maximaal 1 keer per maand een nieuwsbrief.