Steeds meer bedrijven investeren in een app. Er zijn dan ook meer dan drie miljoen apps in de Google Play (Android) en App store (iOS). Veel daarvan zijn echter nog nooit gedownload. Zonde van de investering natuurlijk! De sleutel tot vindbaarheid in de app stores zit enerzijds in adverteren van je app (door middel van zogenaamde ‘App install campaigns’) en anderzijds in SEO voor je app, de zogeheten App Store Optimalisatie (ASO). In deze blog maken we de ranking factoren inzichtelijk en geven we 5 waardevolle tips over App Store Optimalisatie. Lees dus snel verder!
App Ranking Factoren
Net zoals het voor je website belangrijk is om hoog te ranken in zoekmachines, is het voor je app cruciaal om goed gevonden te worden in de App Stores. Hoe hoger je app rankt, hoe zichtbaarder deze is voor potentiële gebruikers/klanten. Dit heeft weer als gevolg dat meer mensen je app downloaden. Bij App Store Optimalisatie is zowel de titel van de app als de juiste selectie van zoekwoorden cruciaal. Hierbij speelt zoekvolume uiteraard een rol, maar de relevantie van een zoekwoord en de kans op succes (lees download) zijn nog belangrijker.
Waar je verder nog rekening mee moet houden bij App Store Optimalisatie is dat er verschillen bestaan in de invloed van ranking factoren voor Google Play (Android) en App Store (iOS). Hieronder geven we vijf tips om het meeste uit jouw App Store Optimalisatie te kunnen halen!
#1 – Klantgedrag & concurrentieveld in kaart brengen
Het is van groot belang om te beseffen hoe het klantgedrag is bij gebruik van jouw app. Breng ook het concurrentieveld van je app in kaart om de insteek van de app onderscheidend te maken voor jouw doelgroep. In deze fase stel je jezelf en toekomstige app gebruikers zoveel mogelijk vragen, bijvoorbeeld middels een panelonderzoek. Voorbeelden van dit soort vragen zijn:
- Hoe beschrijft de doelgroep mijn app?
- Wat zijn de voordelen van mijn app ten opzichte van de concurrentie?
- Welke focus zoekwoorden gebruikt mijn concurrentie?
#2 – Trefwoord onderzoek
Een trefwoord onderzoek is gericht op het zoekvolume van de belangrijkste focus zoekwoorden van jouw app, zodat je beter gevonden kunt worden. Bekende trefwoord onderzoek tools zijn bijvoorbeeld AppAnnie en App Radar. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de ranking van concurrenten, zodat het inzichtelijk wordt op welke zoektermen er nog terrein te behalen valt. Met de uitkomst van het trefwoord onderzoek kun je vervolgens aan de slag met het optimaliseren van de content. Het is van belang om te weten dat de gebruikelijke zoekwoord tools niet zijn gemaakt voor apps, waardoor je dus echt zelf moet testen in de App Store of Google Play Store. Je kunt ook gebruik maken van een device-specifieke simulator om de echte impact te zien van apps op de focus zoekwoorden. Let op: de resultaten van Android en iOS zijn verschillend, voor beide stores moet dit dus onderzocht worden.
#3 – Opvallen & overtuigen met content
In de meeste gevallen bekijken mensen de omschrijving en screenshots van de app voordat ze bepalen of ze deze willen downloaden. Het is daarom essentieel om dit content gedeelte zo optimaal en volledig mogelijk in te richten. Zorg ervoor dat er voldoende screenshots van hoge kwaliteit aanwezig zijn van de apps, eventueel aangevuld met een video. Het is hierbij interessant om contrasterende / opvallende kleuren te gebruiken, zodat je app meer opvalt dan die van de concurrentie. We raden aan dit ook toe te passen bij de ‘call-to-action’ in de screenshots. Verder kan het toevoegen van horizontale screenshots een positief effect hebben op de visuals van de app. Let op: Als je zowel tekst als afbeeldingen/mensen op de screenshot weergeeft, zorg er dan voor dat de tekst aan de rechterkant staat en de mensen aan de linkerkant. Deze aanrader is gebaseerd op neurowetenschap. Er is hierbij onderzocht dat deze toepassing het verwerken van informatie versoepelt.
Voorbeeld van Google Play Store app Adobe Acrobat Reader. Ook hier worden opvallende kleuren gebruikt met een afbeelding links en tekst aan de rechterkant.
Ook het aantal en het soort reviews is een belangrijke overweging factor. Een (wereldwijd) onderzoek van Apptentive (2020) heeft aangetoond dat 90% van de app downloaders eerst de reviews van de app leest. 50% van de app gebruikers geeft aan een app niet te downloaden als de app een 3-sterren beoordeling heeft. Dit percentage is zelf 85% bij een 2-sterren beoordeling. Om gebruikers te stimuleren een review te plaatsen, kun je bijvoorbeeld review mailings sturen. In deze review mailings vraag je gebruikers de app te beoordelen. Daarnaast dragen app updates indirect bij aan de ranking. Als er een update is doorgevoerd, beschrijf dan duidelijk wat de verbeteringen zijn ten opzichte van de voorgaande versie.
Mogelijk is het interessant voor de organisatie om de naam van het merk op het app icoon te zetten, zodat de app gebruikers het merk beter onthouden en sneller geneigd zijn om de app daadwerkelijk te downloaden.
Een andere (mogelijke) aanrader – het is hierbij wel belangrijk om te testen of de app gebruikers dit waarderen (bijvoorbeeld door A/B testen uit te voeren) – is het toevoegen van een korte app omschrijving bij de merknaam. Houd deze omschrijving kort. In de onderstaande afbeelding is een voorbeeld van Gmail te zien, dit is echter alleen bij Apple App Store het geval.
Voorbeeld van Gmail titel + omschrijving op Apple App Store
#4 – App Marketing toepassen voor downloads
Naast ASO is het stimuleren van downloads ook goed mogelijk met App Marketing. Via advertenties voor app-installatie kunnen gebruikers jouw app rechtstreeks vanuit de advertenties installeren. Wij zetten een campagne op met de juiste targeting, zoekwoorden en advertenties op basis van het app-ID en andere gegevens. De prestaties van de campagne kunnen we eenvoudig meten door installaties bij te houden als conversies.
#5 – Next steps: App-engagement
Als je de nodige downloads hebt gerealiseerd dan is het natuurlijk ook zaak dat je engagement creëert met de app, oftewel ‘app-engagement’. Dit kan middels app-remarketing, denk aan mensen die de app al een tijd niet gebruikt hebben. Ook kun je focussen op mensen die een specifieke activiteit op de app uitvoeren or hebben uitgevoerd. AdWords automatiseert de targeting en biedingen, zodat uit elke download de meeste waarde wordt gehaald. Het is ook mogelijk om de targeting van de campagne zo in te stellen dat deze is gericht op het vinden van waardevolle gebruikers op basis van de acties die belangrijk zijn, zoals in-app-conversies.
Infographic met de belangrijkste informatie
Bron header-afbeelding: sdecoret/Shutterstock.com