Artificial Intelligence (AI), heeft de afgelopen jaren een ongelooflijke vooruitgang geboekt en heeft veel aspecten van ons dagelijks leven veranderd en heeft veel impact op de dagelijkse bezigheden van een online marketeer. Een van de belangrijkste ontwikkelingen in de AI-wereld is de opkomst van verschillende AI mogelijkheden, het blijft namelijk niet alleen bij tekst AI. Deze hulpmiddelen stellen marketeers en bedrijven in staat om taken zoals het schrijven van teksten, het ontwerpen van afbeeldingen of het editen van video’s, te automatiseren. 

In dit blog gaan we dieper in op de ontwikkelingen van verschillende AI mogelijkheden en de impact hiervan op diverse sectoren. We behandelen AI mogelijkheden voor tekst, video en afbeeldingen.

AI tekst tools

Voor het schrijven van een AI tekst zijn er verschillende mogelijkheden. De bekendste “chatbot” is ChatGPT, dit is een AI uitgekomen in november 2022 en heeft sindsdien een grote impact op de wereld gemaakt. ChatGPT is een slimme chatbot die allerlei taken volbrengen zoals het herschrijven van teksten, het beantwoorden van complexe vragen of het maken van een advertentie beschrijving. Voer een vraag of opdracht in en ChatGPT zal deze uitwerken. Google Bard is een dergelijke chatbot. Google Bard en ChatGPT werken hetzelfde, alleen beschikt Google Bard over meer up-to-date informatie. ChatGPT heeft namelijk maar informatie tot medio 2021. ChatGPT heeft voor MondoMarketing ook een keer een blog geschreven.

AI tekst | AI mogelijkheden | Chatbot | MondoMarketing

Een goede optie voor het schrijven van AI teksten is Typetone. Typetone is speciaal ontworpen met het oog op automatisering van de inhoud, waardoor effectieve en efficiënte productie van inhoud gegarandeerd is. 

In Typetone zijn er verschillende schrijfstijlen waaruit gekozen kan worden, zoals een blog of een volledig artikel. Er zijn verschillende balken waar informatie in gezet moet worden. Vul hier de titel, het onderwerp en de doelgroep in. Druk op genereer en de AI van Typetone zal het uitschrijven.

AI tekst | AI mogelijkheden | Typetone dashboard | MondoMarketing

AI Video Tools

Nieuwe mogelijkheden van kunstmatige intelligentie (AI) hebben de manier waarop we met video’s omgaan enorm veranderd. Van verbeterde video bewerkingstechnieken tot uitgebreide analyse van videodata, AI heeft de deur geopend naar veel nieuwe mogelijkheden binnen de wereld van video. 

Vidnami is een AI-gestuurde video creatie platform dat tekst kan omzetten in een AI video. Het automatiseert het video productieproces en kan worden gebruikt voor het maken van marketing video’s, productdemo’s en meer. Het enige wat nodig is, is een script en Vidnami zal de rest doen. De AI van Vidnami zal de video automatisch splitsen in geschikte scènes en zal thematische filmclips op elkaar afstemmen. Met de toegang tot de Vidnami applicatie is er ook toegang tot de enorme database van Storyblocks, waar alle video’s vandaan komen. Er zullen verschillende geautomatiseerde stemmen zijn maar er kan ook een eigen stem ingesproken worden of een vooraf opgenomen stem uploaden.  

AI video | AI mogelijkheden | Vidnami dashboard | MondoMarketing

Synthesia is een AI omgeving met veel verschillende mogelijkheden. Het heeft een functie die het mogelijk maakt een script te maken binnen enkele seconden voor een video. Hierbij maakt het gebruik van hun eigen interne AI engine en kunstmatige intelligentie taalmodellen. Het maken van een marketing video is ook zo gebeurt. Kies een avatar uit meer dan 150 mogelijkheden die variëren in leeftijd, etniciteit en geslacht. Zet tekst gemakkelijk om in een hoogwaardige voiceover met keuze uit meer dan 120 talen door simpelweg een tekst te typen. Mocht er een update worden ingevoerd is deze gelijk aangepast binnen enkele minuten.

Daarnaast is er Lumen5. Dit platform heeft de optie om blogs te veranderen in video’s. Plaats een link naar het blog en de informatie zal automatisch opgehaald worden en worden omgezet in beeldmateriaal.Ook is het mogelijk om tekst te importeren naar Lumen5. Binnen enkele seconden zal de blogpost samengevat worden en wordt de AI van Lumen5 gebruikt om elke scène te matchen met relevant beeldmateriaal. De timing van elke scène wordt algoritmisch bepaald op basis van de gemiddelde leessnelheid.  Tekst positionering en scène composities worden berekend om de beste visuele output te produceren. Er worden verschillende afbeeldingen gebruikt om uiteindelijk een video te maken die bij het blog past.

Lumen5 dashboard | AI mogelijkheden | MondoMarketing
Screenshot van de dashboard van Lumen5

AI afbeelding tools

Beeldverwerking is een belangrijk aspect van visuele communicatie geworden, of het nu gaat om marketingmateriaal, bloggen of advertentie titels. In de wereld waar AI steeds meer mogelijkheden biedt, kunnen we deze zeker niet overslaan. 

Adobe photoshop is sinds maart 2023 met een nieuwe mogelijkheid op de markt gekomen. Het bewerken van afbeelding door middel van het invoeren van een opdracht is de toekomst in het vormgeef landschap. 

In Adobe Photoshop Beta is er een nieuwe gereedschapsbalk in beeld. Laat AI het onderwerp of achtergrond selecteren óf maak zelf een ruwe selectie in de foto. Vervolgens verschijnt in de gereedschapsbalk een tekstveld. Typ hierin de opdracht voor AI en Photoshop doet de rest. Hierdoor bespaar je veel tijd, de afbeelding kan door AI aangepast worden binnen enkele seconden met weinig handelingen. 

AI afbeelding | Adobe photoshop | AI mogelijkheden | MondoMarketing

Deep Dream Generator is een tool ontwikkeld door Google en maakt het mogelijk om afbeeldingen te veranderen in psychedelische kunstwerken. Gebruikers kunnen hun eigen afbeeldingen uploaden en de stijl van de transformatie aanpassen. In de tekstbalk van Deep Dream Generator kan ook een prompt worden ingevoerd. De AI maakt dan een afbeelding met de informatie die is ingegeven. Voordat de afbeelding gemaakt wordt, kunnen er nog een aantal instellingen veranderd worden voor de stijl van de afbeelding. De afbeelding kan bijvoorbeeld in artistic, fantasy, photoreal en stable worden gemaakt. Zo zijn er nog een aantal instellingen die aangepast kunnen worden zoals de kwaliteit. De prompt voor de foto hier onder was; A blue forest with elephants

AI afbeelding | AI mogelijkheden | Deep dream generator | MondoMarketing

DALL·E 2, ontwikkeld door OpenAI, is een AI-tool die tekst omzet in unieke afbeeldingen. Het kan bijvoorbeeld afbeeldingen maken op basis van beschrijvingen zoals “een olifant gemaakt van pannenkoeken” of zoals de afbeelding hieronder “een teddybeer op een skateboard in Times Square”. De AI afbeeldingen die door DALL·E 2 gemaakt worden zijn vaak in de stijl van een schilderij.

AI afbeelding | AI mogelijkheden | DALLE 2 | MondoMarketing

Zo’n zelfde tool is Midjourney. Het werkt hetzelfde, alleen richt midjourney zich meer op realistische afbeeldingen. Helaas werkt Midjourney alleen nog via een discord server, er is dus een discord account nodig om midjourney te gebruiken. Via de discord server zijn er verschillende betaalde versies voor Midjourney, helaas geen gratis versie. De prompts moeten in het Engels ingevoerd worden, Midjourney verstaat (nog) geen Nederlands. In de regel waar normaal gesproken een chatbericht wordt verstuurd wordt nuimage” getypt, gevolgd door Enter. Daarna direct achter het woordje prompt een Engelstalige opdracht (de prompt dus), bijvoorbeeld: photo of a man on a horse (foto van een man op een paard). Bij het uitschrijven van een prompt is het belangrijk zo duidelijk mogelijk te zijn en te zeggen wat er wel in de afbeelding moet komen en niet wat er niet in moet komen. Als de afbeelding een boerderij moet zijn zonder koeien. vul dan niet gewoon “no cows”  in maar “–no cows”. Voorbeeld: image of a farm with animals –no cows.

AI afbeelding | AI mogelijkheden | Midjourney | MondoMarketing

De Kracht van AI-mogelijkheden

Een marketeer hoeft niet dagenlang na te denken wat er geschreven gaat worden, maar kan het aan een chatbot vragen. Als hij een marketinganalyse van een video nodig heeft kan hij hier ook AI voor uitschakelen. Kortom, door de verschillende mogelijkheden die AI ons vandaag de dag biedt, worden er heel wat werkzaamheden versneld en verbeterd. In onderstaand overzicht vindt je alles nog even handig onder elkaar om snel de juiste keuze te maken welke tool voor jouw werkzaamheden geschikt is!

MondoMarketing: Jouw partner voor online succes!

Als Digital Marketing Bureau is MondoMarketing gespecialiseerd in online/digitale marketing. Met meer dan 10 jaar ervaring helpen wij jouw organisatie graag verder. Wil je meer informatie over onze expertisegebieden of ben je benieuwd hoe wij jouw organisatie online kunnen laten groeien? Neem dan gerust contact met ons op!